Ова пита је једноставна за прављење, а после ње будете дуго сити. 

Тесто за питу:

  • 600 г брашна
  • 20 гр квасца
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица соли
  • 350 мл воде

Састојци за фил:

  • 300 г сочива
  • 200 г празилука
  • 1 главица црног лука
  • 400 г шампињона
  • со, бибер
  • млевена зачинска паприка

Припрема: 

Рерну загрејте на 200 степени. У посуди са литар и по воде ставите 300 г опраног и очишћеног сочива и кашичицу соли, те закувајте. Засебно пропржите празилук и главицу црног лукаса мало воде, па додајте сецкане печурке. Када испари сав вишак воде, додајте процеђено и у хладној води опрано, скувано скочиво. Посолите, побиберите и зачините млевеном зачинском паприком. Брашно сипајте у чинију па направите удубљење. У њега ставите квасац, мало воде и једну кашичицу шећера. Квасац уситните, па додајте кашичицу соли, око 300 мл топле воде и замесите тесто на побрашњеној површини. Затим га поделите на 10 до 12 мањих лоптица. Поспите их брашном па пустите 15 до 20 минута да одстоје.Од сваке јуфкице направите кору која се стави у тепсију са пак паиром, па је богато нафилујте.Ставите наредну кору , па понављајте поступак све док не утрошите сав материјал.Пеците манастирску питу око 35 минута, у рерни загрејаној на 200 степени.

Фото: Профимедиа

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: