Mađari su takođe ljubitelji ove pite i imaju svoj tradicionalni način za spremanje.
Potrebno je:
Za testo:
- 400 g brašna
- 200 g margarina
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 jaje
- 3-4 kašike kisele pavlake
Za fil:
- 800 g rendanih jabuka
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike griza
Za posipanje:
šećer u prahu
Pročitajte još
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Onda dodajte hladan maslac iseckan na listiće i utrljajte ga u brašno prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Umešajte jaje i pavlaku i zamesite glatko testo. Zatim ga podelite na dva dela i ostavite u frižideru pola sata. Ogulite i narendajte jabuke. Onda ih pomešajte sa šećerom, cimetom i grizom. Pustite da stoji 10-ak minuta da griz upije višak tečnosti. Jednu polovinu testa razvucite pa stavite u pleh obložen pek papirom.Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka. Onda stavite drugu polovinu razvijenog testa i izbockajte viljuškom. Pecite lenju pitu oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok ne porumeni. Na kraju, ohladite pa pospite šećerom u prahu.
Foto: Profimedia, Foto: Despozitofotos
(Trpeza)