Мађари су такође љубитељи ове пите и имају свој традиционални начин за спремање. 

Потребно је:
За тесто:

  • 400 г брашна
  • 200 г маргарина
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 100 г шећера
  • 1 кесица ванилиног шећера
  • 1 јаје
  • 3-4 кашике киселе павлаке

За фил:

  • 800 г ренданих јабука
  • 100 г шећера
  • 1 кашичица цимета
  • 3 кашике гриза

За посипање:

шећер у праху

Припрема:

Рерну загрејте на 180 степени. У једној посуди помешајте брашно, прашак за пециво, шећер и ванилин шећер. Онда додајте хладан маслац исецкан на листиће и утрљајте га у брашно прстима док не добијете мрвичасту смесу. Умешајте јаје и павлаку и замесите глатко тесто. Затим га поделите на два дела и оставите у фрижидеру пола сата. Огулите и нарендајте јабуке. Онда их помешајте са шећером, циметом и гризом. Пустите да стоји 10-ак минута да гриз упије вишак течности. Једну половину теста развуците па ставите у плех обложен пек папиром.Преко теста равномерно распоредите фил од јабука. Онда ставите другу половину развијеног теста и избоцкајте виљушком. Пеците лењу питу око 35 до 40 минута, у рерни загрејаној на 180 степени, све док не порумени. На крају, охладите па поспите шећером у праху.

Фото: Профимедиа, Фото: Деспозитофотос

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: