Mnogi vernici slave Krstovdan. Na današnjoj slavskoj trpezi mnoge žene će spremiti posne kolače, među njima će se naći slatke i slane pite, a u nastavku teksta možete pročitati recept za domaću štrudlu od jabuka.
Potrebni sastojci:
- 1 pakovanje kvasca
- 2 kašičice šećera
- 300 ml tople vode
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 kašičica sirćeta
- 6-8 jabuka
- 50 g šećera
- cimet po ukusu
- 2 kašičice mlevenih oraha
- prstohvat limunove korice
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Razmutite kvasac sa šećerom u toploj vodi pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Brašno pomešajte sa soli, uljem i sirćetom pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo pa ga ostavite sat vremena da naraste. Zatim oljuštite jabuke pa ih narendajte. Dodajte im šećer, orahe, limunovu koricu i cimet pa kuvajte sve dok ne omekšaju. Podelite testo na 2 dela pa razvijte dve tanke korice. Nafilujte svaku, pa urolajte u štrudle. Prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Foto: Profimedia
(Trpeza)