Многи верници славе Крстовдан. На данашњој славској трпези многе жене ће спремити посне колаче, међу њима ће се наћи слатке и слане пите, а у наставку текста можете прочитати рецепт за домаћу штрудлу од јабука.
Потребни састојци:
- 1 паковање квасца
- 2 кашичице шећера
- 300 мл топле воде
- 500 г брашна
- прстохват соли
- 50 мл уља
- 1 кашичица сирћета
- 6-8 јабука
- 50 г шећера
- цимет по укусу
- 2 кашичице млевених ораха
- прстохват лимунове корице
Начин припреме:
Рерну загрејте на 180 степени. Размутите квасац са шећером у топлој води па оставите 10 ак минута да се активира. Брашно помешајте са соли, уљем и сирћетом па додајте надошли квасац. Замесите глатко тесто па га оставите сат времена да нарасте. Затим ољуштите јабуке па их нарендајте. Додајте им шећер, орахе, лимунову корицу и цимет па кувајте све док не омекшају. Поделите тесто на 2 дела па развијте две танке корице. Нафилујте сваку, па уролајте у штрудле. Пребаците на плех обложен пек папиром. Пеците око пола сата, у рерни загрејаној на 180 степени.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)