U Nemačkoj je ovaj specijalitet prava institucija – gotovo da ne postoji domaćinstvo koje ne sprema kiseli kupus. Tajna njihove savršene arome krije se u samo dva dodatka: nekoliko listova lovora i malo semena kima, koji ovom jelu daju prepoznatljiv miris i blago pikantan ukus.

Foto: Profimedia

 

 

Ako želite da probate tradicionalni nemački recept za kiseli kupus, evo kako da ga pripremite kod kuće i uživate u punom, prirodnom ukusu.

Kako Nemci kisele kupus

Sastojci za nemački kiseli kupus:

  • oko 1,3 kg kupusa (jedna srednje velika glavica, bez spoljašnjih listova)
  • 15–20 g morske soli
  • nekoliko listova lovora
  • ½ kašičice semena kima

Priprema:

Kupus dobro operite i sitno naseckajte – nožem ili na rendalici, prema navici. Stavite ga u veću posudu, dodajte morsku so i izgnječite rukama dok ne počne da pušta sopstveni sok.

Zatim dodajte lovor i kim, pa sve još jednom dobro promešajte. Prebacite smesu u teglu ili keramičku posudu i čvrsto sabijajte kako bi tečnost potpuno prekrila kupus.

Na kraju, prekrijte ga čistom krpom i opteretite nečim teškim (npr. tanjirom i tegom) da ostane potopljen. Ostavite ga da fermentiše na sobnoj temperaturi od 7 do 14 dana, u zavisnosti od željene kiselosti.

Tokom procesa povremeno proveravajte da li se pojavila pena – samo je pokupite i uklonite. Kada dostigne idealnu kiselost, premestite teglu u frižider ili hladnu prostoriju.