Na Mitrovske zadušnice ujutru se, kako nalažu običaji, ide u crkvu, gde se pale sveće i donosi žito, vino i sveće. Kuvano žito simbolizuje vaskrsenje i večni život, a vino se koristi kao znak Hristove krvi i spasenja.

Foto: N. Skenderija

 

 

Običaji za Mitrovske zadušnice

Posle službe, vernici odlaze na groblje da očiste grobove, zapale sveće i u tišini se pomole za svoje preminule članove porodice. U mnogim krajevima Srbije običaj je da se ostavi malo hrane i pića „za pokoj duše“, uz reči: "Da se zna da nisu zaboravljeni."

Veruje se da je veliki greh ako potomci na dan posvećen preminulim precima ne upale sveće. Naime, postoji verovanje da sveća upaljena na Mitrovske zadušnice goreti sve do narednih Zadušnica, a ako pokojniku ne bude namenjena sveća on će do narednih Zadušnica "biti u mraku".

Mitrovske zadušnice nisu posne, jer ne padaju u vreme posta. Na trpezi se obično nađu jela koja su pripremljena "za dušu" - kuvano žito kao najvažnije, ali i pogača i druga hrana koju su pokojnici voleli.

U nekim krajevima domaćice i dalje pripremaju zadušničke kolače ili male pogačice koje se prelivaju vinom i dele komšijama i prijateljima. Veruje se da se na taj način duša pokojnika "radosti", jer se spominje i deli u njihovo ime.

Foto: Igor Marinković

 

 

Šta se ne radi na Mitrovske zadušnice

Ovaj dan trebalo bi da protekne mirno - bez svađa, bez glasne muzike i bez teških poslova. Ne ide se u provod, ne donose se važne odluke i ne psuje se, jer se veruje da bi to "uznemirilo duše pokojnika".

Stari običaji kažu i da nije dobro pozajmljivati ni vraćati novac na Mitrovske zadušnice, jer ono što se da "tog dana, ide sa dušama".

BONUS VIDEO: