Neobičnom spoju mirisa i ukusa kolača je teško odoleti, a spremaju ga monasi na Svetoj Gori. Pravi se brzo, a retko ko će pojesti samo jedno parče.
Potrebni sastojci:
- malo suvih banana
- 15 kašika džema od šljiva
- malo suvih kajsija
- 15 kašika šećera
- malo suvog grožđa
- 3 ravne kašičice cimeta
- 1 šaka lešnika
- 1 limun
- 300 ml mlake vode
- 1,5 pomorandža
- 550 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
Priprema:
U vodi potopite suvo voće pa ostavite 10 minuta da odstoji. Onda procedite i iseckajte. Izrendajte limunovu koru pa iseckajte orahe. Zatim ocedite pomorandžu. U šerpu stavite džem pa dodajte šećer i promešajte. Nalijte vodu pa dodajte limunovu koru, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet. Dobro sjedinite pa dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i promešajte. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. DŽemom premažite gotov kolač pa prelijte otopljenom čokoladom.
Foto: Jutjub printskrin/Aurora Recepti
(Trpeza)