Mnogi se pitaju da li rernu zaista treba uključiti unapred ili je dovoljno ubaciti jelo i pustiti da se zagreje zajedno s njom. Greška koju mnogi prave nije samo stvar kulinarske tehnike, već može biti i štetna po zdravlje, naročito ako ne znate kako toplota utiče na različite vrste namirnica i posuda.
U suštini, odgovor ne leži u samoj rerni, već u tome šta pečete, u čemu pečete i kako želite da jelo ispadne. Ako ste se ikada zapitali da li zaista morate da čekate da se rerna zagreje pre nego što ubacite testo, meso ili povrće, niste jedini. I dok se mnogima čini da je to samo nepotrebno gubljenje vremena, stručnjaci otkrivaju da postoji vrlo dobar razlog zašto u gotovo svakom receptu prvo piše – "rernu prethodno zagrejte".
Foto: Profimedia
"Prethodno zagrevanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da uređaj dostigne željenu temperaturu", kaže Laura Klajn, kuvar i tester potrošača.
Ako ste mislili da samo treba da zagrejete rernu – to nije sasvim tačno. Svaki uređaj koji koristite za pripremu hrane takođe će morati da se prethodno zagreje kako bi se osiguralo da dostigne odgovarajuću temperaturu.
"Prethodno zagrevanje friteze, tostera ili standardne kuhinjske rerne se vrši iz istih razloga", objašnjava Klajn i dodaje,"prethodno zagrevanje je neophodno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju da budu hrskave, dok druga hrana poput kolača ili hleba zahteva toplotu da bi stupila u interakciju sa sredstva za dizanje, receptu za povećanje zapremine".
Bezbednost hrane je još jedan važan razlog zašto neki recepti i jela zahtevaju prethodno zagrevanje.
"Za meso ili živinu, važno je razmišljati o bezbednosti hrane", objašnjava Klajn.
Foto: Profimedia
Hrana mora da ispunjava bezbednu unutrašnju temperaturu kako bi se sprečilo stvaranje bakterija. Niko ne želi da iskusi rezultate nepravilnog kuvanja hrane.
Ako prethodno zagrejete rernu, znate da će hrana brzo dobiti temperaturu, pa će manje vremena provoditi u "opasnoj zoni", odnosno u temperaturnom opsegu u kojem bakterije brzo rastu.
Dakle, ako recept zahteva prethodno zagrevanje, ključno je da odvojite vreme da to uradite. Ovo nije korak koji želite da preskočite. Međutim, ne morate da zagrevate rernu svaki put kada je koristite. Na primer, ako ne pečete, već samo podgrevate obrok.
"Nema potrebe da prethodno zagrevate svoju rernu ako podgrevate određenu hranu, poput pice ili ostatke ručka, ali hrana će se zagrejati brže kada je prethodno zagrejana", kaže Klajn.
(Blic žena)