Многи се питају да ли рерну заиста треба укључити унапред или је довољно убацити јело и пустити да се загреје заједно с њом. Грешка коју многи праве није само ствар кулинарске технике, већ може бити и штетна по здравље, нарочито ако не знате како топлота утиче на различите врсте намирница и посуда.
У суштини, одговор не лежи у самој рерни, већ у томе шта печете, у чему печете и како желите да јело испадне. Ако сте се икада запитали да ли заиста морате да чекате да се рерна загреје пре него што убаците тесто, месо или поврће, нисте једини. И док се многима чини да је то само непотребно губљење времена, стручњаци откривају да постоји врло добар разлог зашто у готово сваком рецепту прво пише – "рерну претходно загрејте".
Фото: Профимедиа
"Претходно загревање је постављање вашег уређаја на жељену температуру и чекање да уређај достигне жељену температуру", каже Лаура Клајн, кувар и тестер потрошача.
Ако сте мислили да само треба да загрејете рерну – то није сасвим тачно. Сваки уређај који користите за припрему хране такође ће морати да се претходно загреје како би се осигурало да достигне одговарајућу температуру.
"Претходно загревање фритезе, тостера или стандардне кухињске рерне се врши из истих разлога", објашњава Клајн и додаје,"претходно загревање је неопходно за многе намирнице. Неке намирнице морају да буду хрскаве, док друга храна попут колача или хлеба захтева топлоту да би ступила у интеракцију са средства за дизање, рецепту за повећање запремине".
Безбедност хране је још један важан разлог зашто неки рецепти и јела захтевају претходно загревање.
"За месо или живину, важно је размишљати о безбедности хране", објашњава Клајн.
Фото: Профимедиа
Храна мора да испуњава безбедну унутрашњу температуру како би се спречило стварање бактерија. Нико не жели да искуси резултате неправилног кувања хране.
Ако претходно загрејете рерну, знате да ће храна брзо добити температуру, па ће мање времена проводити у "опасној зони", односно у температурном опсегу у којем бактерије брзо расту.
Дакле, ако рецепт захтева претходно загревање, кључно је да одвојите време да то урадите. Ово није корак који желите да прескочите. Међутим, не морате да загревате рерну сваки пут када је користите. На пример, ако не печете, већ само подгревате оброк.
"Нема потребе да претходно загревате своју рерну ако подгревате одређену храну, попут пице или остатке ручка, али храна ће се загрејати брже када је претходно загрејана", каже Клајн.
(Блиц жена)