Ovaj kolač je san snnova, budi sećanje na porodična okupljanja. Sočan i pun šerbeta sa aromom limuna koji osvaja na prvi zalogaj. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 celo jaje
  • 1 belance (žumance ostaviti za premazivanje)
  • 100 g putera
  • 3–4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Rendana kora limuna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 šolje brašna (šolja od 200 ml)

 

Za preliv (šerbet):

  • 3 pune šolje šećera
  • 3 pune šolje vode
  • 1 ceo limun isečen na kolutove
  • (šolja od 100 ml)

 

Pomešajte sve suve sastojke, dodajte celo jaje, belance i omekšali puter. Zamesite fino, mekano testo.

U dlanovima formirajte male kolačiće, blago ih spljoštite i poređajte u pleh.

Foto: Jutjub printskrin/Bakina kuhinja

 

Premažite ih žumancetom koje ste ostavili sa strane.

Pecite na 200°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene.

U šerpu sipajte vodu, šećer, limun i vanilin šećer. Kuvajte dok ne provri i još kratko pustite da se ukrčka.

Vruće kolačiće prelijte vrućim sirupom. Ostavite najmanje 30 minuta da dobro upiju i omekšaju.

(Trpeza)

BONUS VIDEO: