Pohovanje ribe ne mora da bude naučna fantastika, a razlog zašto ti se jelo raspada najčešće leži u jednoj banalnoj grešci koju 90% ljudi pravi.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Koliko puta ti se desilo da s ljubavlju kupiš sveže filete, zamisliš savršen ručak, a onda u tiganju gledaš potpunu katastrofu? Umesto zlatnih, hrskavih komada, dobijaš kašu natopljenu uljem koja se odvaja od korice. Frustrirajuće je, zar ne?

Tajna nije u skupom tiganju niti u vrsti brašna, već u višku vlage. Ako ribu ne osušiš temeljno pre nego što je uvaljaš u smesu, vodena para koja nastaje tokom prženja bukvalno će odgurnuti poh od mesa, stvarajući onaj neuredni haos u tiganju.

Zašto je voda neprijatelj broj jedan?

Kada mokar filet ribe ubaciš u vrelo ulje, dešava se burna hemijska reakcija. Voda na površini mesa momentalno isparava, stvarajući sloj pare između ribe i panira. Ta para nema gde da ode i zato podiže koricu, koja potom puca i otpada. Da bi tvoje pohovanje ribe bilo kao iz najboljeg restorana, moraš da uvedeš jedan jednostavan ritual.

Pre nego što uopšte pomisliš na so i brašno, uzmi kvalitetan papirni ubrus. Nežno, ali temeljno utapkaj svaki filet sa obe strane. Cilj je da površina bude potpuno suva, maltene lepljiva na dodir. Tek tada začini ribu. So će izvući još malo površinske tečnosti, pa nije loše da ponoviš tapkanje ubrusom neposredno pre brašna. Ovaj korak pravi razliku između gnjecave mase i savršeno hrskavog zalogaja.

Tajna koju iskusni kuvari čuvaju: Strpljenje s temperaturom

Osim vlage, postoji još jedan tihi ubica dobrog jela. Često u želji da što pre završimo, prepunimo tiganj ili ubacimo ribu u mlako ulje. Zapamti ovo: ako ulje nije dovoljno vrelo, pohovanje ribe se pretvara u kuvanje u masti. Riba će upiti ulje umesto da se isprži, postati teška i raspasti se pri prvom pokušaju okretanja.

Evo kako da testiraš spremnost: ubaci mrvicu hleba ili vrh drvene varjače u ulje. Ako se oko nje odmah stvore mehurići i počne da cvrči – spremno je. Takođe, ne okreći ribu previše rano. Pusti da se donja strana ‘zaključa’ i postane zlatna. Ako pokušaš da je okreneš pre nego što se korica formira, sigurno će se zalepiti za dno.

Zlatna pravila za savršen rezultat

Osuši do perfekcije: Papirni ubrus je tvoj najbolji prijatelj.
Ne soli prebrzo: Soli neposredno pre prženja da riba ne pusti vodu.
Daj joj prostora: Nikada ne pretrpavaj tiganj, temperatura ulja će naglo pasti.
Pravilno pohovanje ribe nije samo veština, to je trenutak ponosa kada na sto izneseš jelo koje izgleda kao sa naslovnice kuvara. Zato, sledeći put kad uzmeš tiganj u ruke, seti se papirnog ubrusa.

Isprobaj ovaj trik već danas i gledaj kako tvoji ukućani traže repete!