Može se reći da je kiseli kupus sa butkicom zamena za sarmu. Ispod teksta je recept za pravi kafanski recept iz Mrčajevaca.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- dimljena butkica ili kolenica
- 100 g suve ili dimljene slanine
- 2–3 kašike svinjske masti ili ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 2–3 lovorova lista
- 500 ml vode ili bujona
- Po želji: kobasice ili dimljeni vrat
Priprema:
Crni luk sitno naseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte. Pržite luk dok ne postane staklast, dodajte meso i slaninu i propržite dok lagano ne porumene. Posolite i pobiberite, dodajte alevu papriku i beli luk, kratko propržite da puste aromu. Kiseli kupus dobro oceđeni (ako je previše kiseo, možete ga malo isprati) iseckajte i dodajte u šerpu. Dobro promešajte sa mesom i lukom. Dodajte lovorov list i vodu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 90 minuta, povremeno mešajući. Kupus treba da omekša, a ukusi da se prožmu. Po potrebi dolijte još malo vode.
Foto:Printskrin/Jutjub/ Milica Mihailović
(Trpeza)