Može se reći da je kiseli kupus sa butkicom zamena za sarmu. Ispod teksta je recept za pravi kafanski recept iz Mrčajevaca. 

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • dimljena butkica ili kolenica
  • 100 g suve ili dimljene slanine
  • 2–3 kašike svinjske masti ili ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2–3 lovorova lista
  • 500 ml vode ili bujona
  • Po želji: kobasice ili dimljeni vrat

Priprema: 

Crni luk sitno naseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte. Pržite luk dok ne postane staklast, dodajte meso i slaninu i propržite dok lagano ne porumene. Posolite i pobiberite, dodajte alevu papriku i beli luk, kratko propržite da puste aromu. Kiseli kupus dobro oceđeni (ako je previše kiseo, možete ga malo isprati) iseckajte i dodajte u šerpu. Dobro promešajte sa mesom i lukom. Dodajte lovorov list i vodu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 90 minuta, povremeno mešajući. Kupus treba da omekša, a ukusi da se prožmu. Po potrebi dolijte još malo vode.

Foto:Printskrin/Jutjub/ Milica Mihailović

 

(Trpeza)

BONUS VIDEO: