Може се рећи да је кисели купус са буткицом замена за сарму. Испод текста је рецепт за прави кафански рецепт из Мрчајеваца.
Састојци:
- 1 кг киселог купуса
- димљена буткица или коленица
- 100 г суве или димљене сланине
- 2–3 кашике свињске масти или уља
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 кашика брашна (опционо, за згушњавање)
- 1 кашичица алеве паприке
- Со и бибер по укусу
- 2–3 ловорова листа
- 500 мл воде или бујона
- По жељи: кобасице или димљени врат
Припрема:
Црни лук ситно насецкајте, а бели лук згњечите или ситно насецкајте. Пржите лук док не постане стакласт, додајте месо и сланину и пропржите док лагано не порумене. Посолите и побиберите, додајте алеву паприку и бели лук, кратко пропржите да пусте арому. Кисели купус добро оцеђени (ако је превише кисео, можете га мало испрати) исецкајте и додајте у шерпу. Добро промешајте са месом и луком. Додајте ловоров лист и воду, поклопите и кувајте на лаганој ватри око 90 минута, повремено мешајући. Купус треба да омекша, а укуси да се прожму. По потреби долијте још мало воде.
Фото:Принтскрин/Јутјуб/ Milica Mihailović
(Трпеза)