Може се рећи да је кисели купус са буткицом замена за сарму. Испод текста је рецепт за прави кафански рецепт из Мрчајеваца. 

Састојци:

  • 1 кг киселог купуса
  • димљена буткица или коленица
  • 100 г суве или димљене сланине
  • 2–3 кашике свињске масти или уља
  • 1 главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1 кашика брашна (опционо, за згушњавање)
  • 1 кашичица алеве паприке
  • Со и бибер по укусу
  • 2–3 ловорова листа
  • 500 мл воде или бујона
  • По жељи: кобасице или димљени врат

Припрема: 

Црни лук ситно насецкајте, а бели лук згњечите или ситно насецкајте. Пржите лук док не постане стакласт, додајте месо и сланину и пропржите док лагано не порумене. Посолите и побиберите, додајте алеву паприку и бели лук, кратко пропржите да пусте арому. Кисели купус добро оцеђени (ако је превише кисео, можете га мало испрати) исецкајте и додајте у шерпу. Добро промешајте са месом и луком. Додајте ловоров лист и воду, поклопите и кувајте на лаганој ватри око 90 минута, повремено мешајући. Купус треба да омекша, а укуси да се прожму. По потреби долијте још мало воде.

Фото:Принтскрин/Јутјуб/ Milica Mihailović

 

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: