Razgovarajući sa Bartletom, rekla je: "Deo izazova je u tome što mi mislimo da će biti 'samo jedno piće'. Kao kad naučite da čitate veličinu porcije hrane - porcija sladoleda je kao pola kuglice. Nije veliki sladoledni kup. Isto vredi i za alkohol." Dodala je: "U Ujedinjenom Kraljevstvu granice niskog rizika govore o jedinicama alkohola, što je ekvivalent oko 10 mililitara čistog alkohola. Da biste bili u toj kategoriji niskog rizika, treba da pijete manje od 14 jedinica nedeljno."

Pokazujući na Bartletovu čašu vina, rekla je: "Ta čaša vina ima više jedinica alkohola, iako mi mislimo da je to jedno piće." Bartlet je odgovorio: "Dakle, ako pijem čašu vina dnevno, onda sam iznad te granice." "Bili biste tačno na toj granici. Problem je što većina ljudi ne popije samo jednu čašu", istakla je lekarka.

Povećana konzumacija alkohola povezana je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima

Razgovor je zatim otišao prema pitanju koliko lako neko može da pređe u kategoriju teškog pijenja. Bartlet je pitao bi li ga redovno ispijanje dve čaše vina svaki dan već svrstalo među "teške alkoholičare". Dr Vejkmen mu je odgovorila: "Da. I to bi iznenadilo većinu ljudi, zar ne? Za mnoge je to vrlo normalno."

Bartlet je zatim primetio da su dve čaše vina dnevno vrlo uobičajena praksa, osobito među starijim generacijama, te rekao: "Nakon posla, vikendom, uz svaki obrok. Dakle to bi me činilo teškim pijancem."

U Sjedinjenim Državama koristi se drugačiji sistem, gde se alkohol računa prema "standardnim" pićima, a prema CDC-u teško pijenje znači osam ili više pića nedeljno za žene te 15 ili više pića nedeljno za muškarce.

Povećana konzumacija alkohola povezana je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući rak, srčane i bolesti jetre, moždani udar, poremećaj upotrebe alkohola, slabiji imunitet, depresiju, anksioznost, probleme sa pamćenjem, poteškoće u učenju te narušene odnose sa porodicom i prijateljima.

BONUS VIDEO: