Разговарајући са Бартлетом, рекла је: "Део изазова је у томе што ми мислимо да ће бити 'само једно пиће'. Као кад научите да читате величину порције хране - порција сладоледа је као пола куглице. Није велики сладоледни куп. Исто вреди и за алкохол." Додала је: "У Уједињеном Краљевству границе ниског ризика говоре о јединицама алкохола, што је еквивалент око 10 милилитара чистог алкохола. Да бисте били у тој категорији ниског ризика, треба да пијете мање од 14 јединица недељно."
Показујући на Бартлетову чашу вина, рекла је: "Та чаша вина има више јединица алкохола, иако ми мислимо да је то једно пиће." Бартлет је одговорио: "Дакле, ако пијем чашу вина дневно, онда сам изнад те границе." "Били бисте тачно на тој граници. Проблем је што већина људи не попије само једну чашу", истакла је лекарка.
Повећана конзумација алкохола повезана је са озбиљним здравственим проблемима
Разговор је затим отишао према питању колико лако неко може да пређе у категорију тешког пијења. Бартлет је питао би ли га редовно испијање две чаше вина сваки дан већ сврстало међу "тешке алкохоличаре". Др Вејкмен му је одговорила: "Да. И то би изненадило већину људи, зар не? За многе је то врло нормално."
Бартлет је затим приметио да су две чаше вина дневно врло уобичајена пракса, особито међу старијим генерацијама, те рекао: "Након посла, викендом, уз сваки оброк. Дакле то би ме чинило тешким пијанцем."
У Сједињеним Државама користи се другачији систем, где се алкохол рачуна према "стандардним" пићима, а према ЦДЦ-у тешко пијење значи осам или више пића недељно за жене те 15 или више пића недељно за мушкарце.
Прочитајте још
Повећана конзумација алкохола повезана је са озбиљним здравственим проблемима, укључујући рак, срчане и болести јетре, мождани удар, поремећај употребе алкохола, слабији имунитет, депресију, анксиозност, проблеме са памћењем, потешкоће у учењу те нарушене односе са породицом и пријатељима.