- Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom - istakao je Đerlek za TV Pink.

On smatra da postoji "začarani krug" epidemoije jer se mladi ljudi koji nisu vakcinisani zaražavaju i virus odnose u svoje kuće, zaražavajući starije osobe iz porodice..

- Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima - rekao je on.

U odnosu na ostale zemlje Evrope, Srbija je, tvrdi Đerlek, održala lekciju demokratije, shodno tome što nije bilo lokdauna.

- Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrpofu. Zahvaljujući predseniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo doržao, nego je i unapređen - naveo je Đerlek.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".