- Надамо се да ће до краја године проћи, али се поново враћамо у зачарани круг. Показало се да омикрон сој има блажу клиничку сику, али је тај сој показао сад своју највећу снагу и мислим да до краја марта можемо да очекујемо тешку борбу са омикроном - истакао је Ђерлек за ТВ Пинк.

Он сматра да постоји "зачарани круг" епидемоије јер се млади људи који нису вакцинисани заражавају и вирус односе у своје куће, заражавајући старије особе из породице..

- Баке и деке са коморбидитетима завршавају у болницама и највећи проценат умрлих се на жалост налази у тој популацији. У овом тренутку имамо неколико вируса пристутних. Делта је ту и даље, вируса грипа има много више него прошле године, тако да та популациона група плаћа највећу цену, а то су старији до 60 година са тешким хроничним болестима - рекао је он.

У односу на остале земље Европе, Србија је, тврди Ђерлек, одржала лекцију демократије, сходно томе што није било локдауна.

- Да није било овако доброг државног здравственог система ми бисмо доживели катастрпофу. Захваљујући предсенику, министру, Влади тај систем се није само доржао, него је и унапређен - навео је Ђерлек.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".