Попуњеност болнице до крајњих лимита не треба да чуди, с обзиром на то да свакодневно стижу извештаји из педијатријских амбуланти који указују на све већу зараженост ковидом међу децом.

- Управо су најављена још четири пријема, тако да се и са отпустима, број хоспитализованих задржава на 35 до 40 - истиче др Остојић за Новости. - Имамо на болничком лечењу децу свих узраста, највише сасвим малих беба старости до три месеца, па и оних које још нису напуниле месец дана. У клиничким сликама код њих је доминантна повишена температура и одбијање оброка, али добро реагују на терапију. Имамо и пацијенте на кисеоничкој терапији, то су углавном деца са озбиљним болестима код којих је ковид само допринео тежем здравственом стању.

У амбуланти ове дечје клинике није претерана гужва, али овде се не ради тријажа као у већини других, већ пацијенти на консултације стижу са упутима из домова здравља, те уколико је неопходно, остају и на болничком лечењу.

- Ово већ толико дуго траје да нам је постало као "редовно стање" и некако издржавамо, мада се у овако малом колективу много осети и када само један лекар не дође на посао - наводи докторка, додајући да су им се сада вратила три лекара која су била заражена корона вирусом, док је двоје и даље на боловању, па им због тога један лекар из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој свакодневно долази у испомоћ. -  У овим ванредним околностима показује се да је педијатрија на секундарном и терцијарном нивоу добро организована.

- Имамо више заражене деце, али и компликација, и педијатри то одлично знају и имају велики проблем - изјавио је недавно епидемиолог и члан кризног штаба Бранислав Тиодоровић, напомињући да су били у потупности у праву са заступаним ставом - да се одложи повратак у школске клупе.

Разлог због све већег броја заражених корона вирусом међу децом представља и мали број вакцинисаних у популацији од 12 година. Наиме, од 400.000 тинејџера вакцинисано је само око 15.000. Епидемиолози због тога напомињу да ће деца, у најјачем корона удару, бити најнезаштићенија.

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".