Доктор Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије, каже да је зато код прегледа ковид пацијената врло важно да се обрати пажња на кашаљ:

- Сув, надражајни и упоран кашаљ може, такође, да укаже на упалу плућа. Пацијенте у овом случају шаљемо да ураде рендгенски снимак, а по потреби, зависно од налаза, да би прецизније утврдили величину промена одлучујемо се на снимање скенером.

У циљу што прецизнијег постављања дијагнозе кључне су и лабораторијске претраге.

- Код пацијената са суумњом на упалу плућа који немају повишену температуру, на дијагнозу пнеумонија можемо да посумњамо и налазом Д-димера - каже др Стјепановић.

Пулмолог Татјана Радосављевић, каже да су упале плућа услед ковида, које се испољавају врло благим, дискретним симптомима, у ствари упале везивног ткива између алвеола.

Симптоми упале плућа
 

- Стручно их називамо интерстицијалном упалом плућа. Ова упала плућа може да се развија спорије, услед чега у почетку болести нема симптома, али и ова упала може да доведе до одређених оштећења плућног ткива.

Наши саговорници кажу да су типични симптоми упале плућа малаксалост, губитак апетита и неретко херпес на уснама. Кашаљ се по правилу јавља на почетку болести, најпре је сув, исцрпљујући, праћен боловима у мишићима грудног коша, због замора. Временом може да се појави и искашљавање пребојеног испљувка, понекад непријатног мириса. Уколико се бол у грудном кошу појачава при кашљу и дубоком дисању, може да укаже на ширење упалног процеса на плућну марамицу. Такође, може да се јави и мање или више изражен осећај недостака ваздуха, свирање у грудима, знојење, лупање срца, а код тежих облика и помодрелост лица и усана.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".