Štaviše, pojedini delovi automobila, poput zaslona infotainmenta, neretko su prljaviji i od daske na wc šolji. Najnovija studija pokazuje kako je leglo bakterija posebno izraženo na jednom mestu. Studija koju je sproveo automobilski list Scrap Car Comparison, a koji su uključeni istraživači sa Univerziteta Aston u Birmingemu, došla je do iznenađujućih rezultata. 

Naime, oni su koristili uzorke sa površine dva wc-a i interijera pet automobila, od kojih je jedan bio star svega dve godine. Verovali ili ne, svi uzorci iz automobila su sadržavli fekalne bakterije, a najveća koncentracija pronađena je u prtljažnicima. Logično, s obzirom na to da se upravo u prtljažniku prevoze različiti predmeti uključujući i namirnice. 

Foto: Piksabej

 

 

Fekalne bakterije pronađene su i na vozačevom sedištu, pa se svakako ne preporučuje da konzumacija delova grickalica koje padnnu na sedište, čak ni uz pravilo pet sekundi. 

Studija je pokazala kako je prtljažnik apsolutno najprljavija površina od ispitanih sa posedovanjem 1425 "uhvaćenih" bakterija. Slede ga sedište vozača sa 649 bakterija, ručica menjača (407 bakterija), zadnje sedište (323 bakterija) i prednja armatura (317 bakterija). 

Prema ovoj studiji, jedan od najčistijih delova unutar automobila je upravljač. Posledica toga je najverovatnije često korišćenje  dezinfekcionih sredstava, što je tokom pandemije postalo ustaljena praksa. 

Logično je i da su kabine starijih automobila prljavije, odnosno da je u njima pronađeno više bakterija. Autori studije u zaključuju naglašavaju kako sva prljavština nije vidljiva, kao i da bi vlasnici automobila trebali više računa voditi oko održavanja površina u unutar automobila.

Autor studije dr. DŽonatan Coh dalje naglašava: - Testirani automobili bili su jako kontaminirani, i to ne samo bakterijama koje bismo očekivali, na primer Stafilokokom epidermidis, vrstom kožnog mikroba koji se nalazi na rukama. Pronašli smo i E.coli u nekim delovima automobila, kao što je prtljažnik, koja je vrsta fekalne bakterije i može uzrokovati trovanje hranom, dijareju i povraćanje ako se u organizam unese u određenoj količini.

Cox stoga savetuje vozače da koriste antibakterijska sredstva za površine koje se često dodiruju, kao i da interijeru posvećuju jednaku pažnju kao i eksterijeru vozila. 

(indeks.hr)