Штавише, поједини делови аутомобила, попут заслона инфотаинмента, неретко су прљавији и од даске на wc шољи. Најновија студија показује како је легло бактерија посебно изражено на једном месту. Студија коју је спровео аутомобилски лист Scrap Car Comparison, а који су укључени истраживачи са Универзитета Астон у Бирмингему, дошла је до изненађујућих резултата. 

Наиме, они су користили узорке са површине два wc-а и интеријера пет аутомобила, од којих је један био стар свега две године. Веровали или не, сви узорци из аутомобила су садржавли фекалне бактерије, а највећа концентрација пронађена је у пртљажницима. Логично, с обзиром на то да се управо у пртљажнику превозе различити предмети укључујући и намирнице. 

Фото: Пиксабеј

 

 

Фекалне бактерије пронађене су и на возачевом седишту, па се свакако не препоручује да конзумација делова грицкалица које паднну на седиште, чак ни уз правило пет секунди. 

Студија је показала како је пртљажник апсолутно најпрљавија површина од испитаних са поседовањем 1425 "ухваћених" бактерија. Следе га седиште возача са 649 бактерија, ручица мењача (407 бактерија), задње седиште (323 бактерија) и предња арматура (317 бактерија). 

Према овој студији, један од најчистијих делова унутар аутомобила је управљач. Последица тога је највероватније често коришћење  дезинфекционих средстава, што је током пандемије постало устаљена пракса. 

Логично је и да су кабине старијих аутомобила прљавије, односно да је у њима пронађено више бактерија. Аутори студије у закључују наглашавају како сва прљавштина није видљива, као и да би власници аутомобила требали више рачуна водити око одржавања површина у унутар аутомобила.

Аутор студије др. Џонатан Цох даље наглашава: - Тестирани аутомобили били су јако контаминирани, и то не само бактеријама које бисмо очекивали, на пример Стафилококом епидермидис, врстом кожног микроба који се налази на рукама. Пронашли смо и Е.цоли у неким деловима аутомобила, као што је пртљажник, која је врста фекалне бактерије и може узроковати тровање храном, дијареју и повраћање ако се у организам унесе у одређеној количини.

Цоx стога саветује возаче да користе антибактеријска средства за површине које се често додирују, као и да интеријеру посвећују једнаку пажњу као и екстеријеру возила. 

(индекс.хр)