Mnogi svetski, ali i naši stručnjaci najavljuju kraj pandemije koronavirusa, a poslednje prognoze pokazuju da se boljitak nazire već u martu. Međutim, omikron, nova varijanta kovida i dalje hara u mnogim zemljama, a prema rečima nekih lekara i dalje predstavlja opasnost.

Omikron uglavnom daje lakše kliničke slike, a većina obolelih ima veoma blage simptome ili su pak asimptomatski slučajevi, koji infekciju "preguraju" na nogama. Međutim, ova nova mutacija može da bude i te kako opasna pa kao i kod delte, postkovid kod zaraze omikronom može da izazove ozbiljnije komplikacije.

Foto: Profimedia

 

 

Ogroman je broj ljudi koji ne može sa sigurnošću da kaže da je imao kovid iako je bio u rizičnom kontaktu, jer simptoma gotovo da nije bilo. Ali postoje neki znaci koji se javljaju nakon što infekcija prođe, a koji su sigurni pokazatelji da ste bili oboleli od omikrona.

Po američkom virusologu Majklu Osterholmu, ovo su najčešći znaci da ste na nogama preležali infekciju novim sojem korone:

  • Otežano disanje može da govori o odloženom "kovidu";
  • Pojava konstantnog umora i iscrpljenosti za koju ne postoje realni razlozi mogu da budu dokaz da je virus "protrčao" kroz telo;
  • Jasan znak preležanog kovida jesu i česte vrtoglavice - posledica postkovid sindroma jeste posturalna ortostatska tahikardija, koja utiče na rad srca i krvni pritisak.

Stručnjak upozorava da, koliko god ovi simptomi delovali bezazleno, zapravo mogu biti i te kako opasni po zdravlje i treba pratiti njihov dalji tok i sprečiti još teže komplikacije, kao što je pojava krvnih ugrušaka.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".