Многи светски, али и наши стручњаци најављују крај пандемије коронавируса, а последње прогнозе показују да се бољитак назире већ у марту. Међутим, омикрон, нова варијанта ковида и даље хара у многим земљама, а према речима неких лекара и даље представља опасност.

Омикрон углавном даје лакше клиничке слике, а већина оболелих има веома благе симптоме или су пак асимптоматски случајеви, који инфекцију "прегурају" на ногама. Међутим, ова нова мутација може да буде и те како опасна па као и код делте, постковид код заразе омикроном може да изазове озбиљније компликације.

Фото: Профимедиа

 

 

Огроман је број људи који не може са сигурношћу да каже да је имао ковид иако је био у ризичном контакту, јер симптома готово да није било. Али постоје неки знаци који се јављају након што инфекција прође, а који су сигурни показатељи да сте били оболели од омикрона.

По америчком вирусологу Мајклу Остерхолму, ово су најчешћи знаци да сте на ногама прележали инфекцију новим сојем короне:

  • Отежано дисање може да говори о одложеном "ковиду";
  • Појава константног умора и исцрпљености за коју не постоје реални разлози могу да буду доказ да је вирус "протрчао" кроз тело;
  • Јасан знак прележаног ковида јесу и честе вртоглавице - последица постковид синдрома јесте постурална ортостатска тахикардија, која утиче на рад срца и крвни притисак.

Стручњак упозорава да, колико год ови симптоми деловали безазлено, заправо могу бити и те како опасни по здравље и треба пратити њихов даљи ток и спречити још теже компликације, као што је појава крвних угрушака.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".