Profesor Ekonomskog fakulteta LJubodrag Savić kaže da ne postoji nijedna ljudska delatnost u kojoj nema učešća energenata i da će se njihovo poskupljenje odraziti na rast cena proizvoda i usluga, i na evropskom tržištu i u Srbiji. On ističe da je za našu ekonomiju ključno da Srbija zadrži distancu i ne prikloni se nijednom carstvu.

- Sada je suštinsko pitanje da li će našoj zemlji biti nametnuta odluka da se priključi sankcijama Rusiji ili će biti puštena da lavitira i da paralelno gaji dobre odnose sa svim stranama, i u tom slučaju nećemo imati velikih problema - ističe Savić za "Novosti". - Ali, ako se budemo opredelili, kome god da se okrenemo, biće loše.

Foto: D. Dozet

 

 

Ukoliko sukob ne eskalira dalje, on smatra da bi situacija na tržištu mogla brzo da se stabilizuje, ali neizvesno je šta će se dešavati. Barel sirove nafte "brent" u četvrtak je premašio 100 dolara, prvi put od 2014. godine. Cena gasa u Evropi je uzletela za 35 odsto i prelazila je 1.400 dolara za 1.000 kubika, što je 120 evra po megavat-satu. Kako objašnjava Savić, došlo je do nekih poremećaja, ali je sve umerenije nego što je bilo 2009. godine za vreme krize.

- Tada su se lomovi na berzama kretali od 20 do 30 odsto, a sada je to na nivou od jedan do dva procenta - ističe naš sagovornik. - To ne znači da neće biti većih lomova, ali sve zavisi od razvoja situacije. Eskalacija je tek počela.

Srbija je uvoznik nafte i gasa i zato, kako kaže, u toj oblasti može da ima problem. Ako ne bude fizičkog prekida dotoka gasa, mi imamo do 1. juna dogovorenu cenu za plavo gorivo.

Foto: D. Milovanović

 

 

- Ukoliko uspemo da se izborimo sa pritiscima i zadržimo distancu, novim sporazumom bismo mogli da obezbedimo da ga plaćamo oko 550 do 600 dolara, što nije loše, jer cena ovog energenta se nikada neće vratiti na staro - objašnjava Savić. - Zabrinjava transport gasa kroz Bugarsku, koja je članica EU i NATO, a na nju bi mogao da bude izvršen veliki pritisak da zaustavi protok.

Gas kroz "Balkanski tok" u našu zemlju stiže preko Turske i Bugarske. Taj cevovod nije povezan sa Ukrajinom. Turska je izjavila da neće da se opredeljuje o aktuelnoj krizi na istoku.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Predviđa se da će na globalnom tržištu doći i do skoka cena žitarica, imajući u vidu da su dve zemlje veliki proizvođači. Rusija i Ukrajina učestvuju zajedno sa 29 odsto u svetskom izvozu pšenice, a 19 procenata u isporukama kukuruza. NJihov udeo u globalnom izvozu suncokretovog ulja je 80 odsto. Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, a iz te luke odlaze određene količine žita za izvoz. Stručnjaci procenjuju da kretanja na berzi u ovoj oblasti neće stvoriti probleme na srpskom tržištu, jer je i naša zemlja veliki proizvođač.

"ZAMRZNUTO" GORIVO MESEC DANA?

VAŽEĆE ograničenje maloprodajnih cena goriva u Srbiji, pri sadašnjoj vrednosti sirove nafte, može da opstane najduže mesec dana, smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- Nakon toga, država može da smanji dažbine na derivate i očuva cenu na tom nivou - ukazuje Mićović. - Benzinske stanice kupuju derivate na veletržištu, gde cene nisu zamrznute. U trenutku donošenja Uredbe nafta je bila 10 odsto jeftinija nego sada.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".