Neke od njih mogu da budu otrovne, većina nas ih ima u svojim domovima.

Difenbahija

Jedna je od biljaka koja se gaji u mnogim kućama, a ukoliko se unese u organizam, može da izazove osećaj pečenja u ustima i grlu. Takođe, može da ošteti unutrašnja tkiva i dovede do zapaljenja.

Sličan efekat na zdravlje mogu da imaju i kaladijum, filadendron, kao i puzavica koja je srodna filadendronu a poznata je pod imenom potos ili scindapsus.

Foto: Profimedia

 

Spatifilum

Ova prelepa biljka belih cvetova koji liče na kale, takođe izaziva posledice kao i gore navedeno cveće, a osim toga, kontakt sa biljnim sokom spatifiluma može da izazove iritacije na koži.

Kale

Mogu da budu toksične ako se unesu u organizam.

Oleander

Jedna je od veoma toksičnih biljaka koja može da izazove ozbiljan osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, pa i srčane probleme.

Foto: Profimedia

 

Cvet narcisa

Može da izazove iritacije u ustima i grlu, mučninu, povraćanje i dijareju. Čest kontakt sa biljkom može da dovede do dermatitisa. Iste simptome mogu da izazovu i zumbul, kao i lale.

Engleski bršljan

Kontakt sa engleskim bršljanom može da dovede do crvenila na koži, svraba i plikova. Unošenje biljke u organizam može da izazove groznicu, poteškoće u disanju, pa čak i konvulzije.

Foto: Profimedia

 

Sanseverija

Poznata i kao indijansko pero, veoma je toksična za kućne ljubimce, dok su simptomi toksičnosti kod ljudi blaži i podrazumevaju iritaciju usta i grla, mučninu i povraćanje.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".