Неке од њих могу да буду отровне, већина нас их има у својим домовима.

Дифенбахија

Једна је од биљака која се гаји у многим кућама, а уколико се унесе у организам, може да изазове осећај печења у устима и грлу. Такође, може да оштети унутрашња ткива и доведе до запаљења.

Сличан ефекат на здравље могу да имају и каладијум, филадендрон, као и пузавица која је сродна филадендрону а позната је под именом потос или сциндапсус.

Фото: Профимедиа

 

Спатифилум

Ова прелепа биљка белих цветова који личе на кале, такође изазива последице као и горе наведено цвеће, а осим тога, контакт са биљним соком спатифилума може да изазове иритације на кожи.

Кале

Могу да буду токсичне ако се унесу у организам.

Олеандер

Једна је од веома токсичних биљака која може да изазове озбиљан осип, мучнину, повраћање, вртоглавицу, па и срчане проблеме.

Фото: Профимедиа

 

Цвет нарциса

Може да изазове иритације у устима и грлу, мучнину, повраћање и дијареју. Чест контакт са биљком може да доведе до дерматитиса. Исте симптоме могу да изазову и зумбул, као и лале.

Енглески бршљан

Контакт са енглеским бршљаном може да доведе до црвенила на кожи, свраба и пликова. Уношење биљке у организам може да изазове грозницу, потешкоће у дисању, па чак и конвулзије.

Фото: Профимедиа

 

Сансеверија

Позната и као индијанско перо, веома је токсична за кућне љубимце, док су симптоми токсичности код људи блажи и подразумевају иритацију уста и грла, мучнину и повраћање.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".