- SAD i NATO su dugo ignorisali opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije - kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na CCTV.

Putin je dodao da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom.

Prethodno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao Putina na pregovore. Nešto ranije Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

Foto: Profimedia

 

 

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas popodne telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Si je još jednom izrazio zahvalnost Putinu što je došao u Kinu da prisustvuje ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i čestitao ruskim sportistima na dobrim rezultatima i na drugom mestu po broju osvojenih medalja. Putin je uputio tople čestitke svim Kinezima na uspešnoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i izvanrednom nastupu kineskih sportista.

Lideri Rusije i Kine razmenili su mišljenje i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

Foto: Profimedia

 

 

Putin je tom prilikom predstavio istorijiske činjenice u vezi sa ukrajinskim pitanjem i situacijom, kao i sa ruskim specijalnim vojnim operacijama u istočnom delu Ukrajine. Putin je rekao da su Sjedinjene Države i NATO dugo ignorisali razumne bezbednosne brige Rusije, te da su u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili da guraju napred vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje strateške crvene linije Rusije. Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom, naveo je Putin.

Si Đinping je tokom razgovora istakao da se nedavna situacija na istoku Ukrajine dramatično promenila, što je privuklo veliku pažnju međunarodne zajednice. Kina odlučuje o svom stavu na osnovu činjenica u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Si je ponovio važnost napuštanja hladnoratovskog mentaliteta, te potrebu pridavanja značaja i poštovanja legitimnim bezbednosnim zabrinutostima svih zemalja i formiranju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog mehanizma kroz pregovore. Kina podržava Rusiju i Ukrajinu da to pitanje reše pregovorima. Osnovni stav Kine o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštovanju ciljeva i principa Povelje UN-a je dosledan. Kina je voljna da sarađuje sa svim stranama u međunarodnoj zajednici na zagovaranju zajedničkog, sveobuhvatnog, kooperativnog i održivog koncepta bezbednosti, kao i da čvrsto štiti međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".