- САД и НАТО су дуго игнорисали оправдану забринутост Русије за безбедност, више пута су одустајали од својих обавеза и наставили су да се шире војно на исток, долазећи на ивицу руске црвене линије - казао је Путин Сију, пренео је Ројтерс, позивајући се на ЦЦТВ.

Путин је додао да је Русија спремна на разговоре на високом нивоу са Украјином.

Претходно је председник Украјине Владимир Зеленски позвао Путина на преговоре. Нешто раније Украјина је саопштила да је спремна да преговара са Русијом о неутралном статусу, али тражи гаранције за безбедност.

Фото: Профимедиа

 

 

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је данас поподне телефоном са руским председником Владимиром Путином.

Си је још једном изразио захвалност Путину што је дошао у Кину да присуствује церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу и честитао руским спортистима на добрим резултатима и на другом месту по броју освојених медаља. Путин је упутио топле честитке свим Кинезима на успешној организацији Зимских олимпијских игара у Пекингу и изванредном наступу кинеских спортиста.

Лидери Русије и Кине разменили су мишљење и о актуелној ситуацији у Украјини.

Фото: Профимедиа

 

 

Путин је том приликом представио историјиске чињенице у вези са украјинским питањем и ситуацијом, као и са руским специјалним војним операцијама у источном делу Украјине. Путин је рекао да су Сједињене Државе и НАТО дуго игнорисали разумне безбедносне бриге Русије, те да су у више наврата одбацивали своје обавезе и наставили да гурају напред војно распоређивање на исток, доводећи у питање стратешке црвене линије Русије. Русија је вољна да води преговоре на високом нивоу са Украјином, навео је Путин.

Си Ђинпинг је током разговора истакао да се недавна ситуација на истоку Украјине драматично променила, што је привукло велику пажњу међународне заједнице. Кина одлучује о свом ставу на основу чињеница у вези са украјинским питањем. Си је поновио важност напуштања хладноратовског менталитета, те потребу придавања значаја и поштовања легитимним безбедносним забринутостима свих земаља и формирању уравнотеженог, ефикасног и одрживог европског безбедносног механизма кроз преговоре. Кина подржава Русију и Украјину да то питање реше преговорима. Основни став Кине о поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља и поштовању циљева и принципа Повеље УН-а је доследан. Кина је вољна да сарађује са свим странама у међународној заједници на заговарању заједничког, свеобухватног, кооперативног и одрживог концепта безбедности, као и да чврсто штити међународни систем са Уједињеним нацијама у његовој сржи и међународни поредак заснован на међународном праву.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".