To je, prema nezvaničnim saznanjima, jedna od tri mere čije će ukidanje danas predložiti Krizni štab. Uz zelene sertifikate "padaju" karantin za kontakte i mera ograničavanja okupljanja na maksimalno 500 ljudi. Obaveza nošenja maske u zatvorenom će verovatno ostati dok se broj inficiranih na dnevnom nivou ne smanju na trocifren, a za ugrožene kategorije: starije i imunokompromitovane biće predložena četvrta doza vakcine.

Epidemiološka situacija je takva da se i medicinski deo štaba, na konsultacijama kod premijerke Ane Brnabić, prošlog petka u većini izjasnio za ublažavanje mera. U drugom delu štaba, među predstavniima države, još odranije preovladava stav da mere treba postepeno ukidati, pa se očekuje da će one sutra i formalno biti ukinute, što bi onda, prema proceduri, trebalo da potvrdi Vlada Srbije.

Foto: Igor Marinković

 

 

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član štaba, rekao je da će na današnjoj sednici biti razamatrana i mogućnost da se vakcinisanima sa ruskim "sputnjikom" i kineskim "sinofarmom", koje mnoge zemlje ne priznaju, obezbedi da prime dve doze RNK vakcine, kakve su "Fajzerova" ili "Modernina", kako bi mogli da putuju. Ta dopunska vakcinacija radi sticanja uslova za putovanja u države koje, poput Italije recimo, ne priznaju "sputnjik", najranije bi mogla da se započne tri meseca posle druge ili buster doze.

- Četvrta doza preporučuje se ugroženim grupama, starijima od 60 godina, kao i onima sa niskim imunitetom, bez obzira na uzrast - kaže dr Tiodorović.

Epidemija nastavlja silaznom putanjom: juče je virus potvrđen kod 2.377 osoba, a od posledica kovida je preminulo 24 obolelih.

PAO REKORD

U PROTEKLIH nedelju dana, prema podacima Zravstvene agencije UN, broj novozaraženih širom sveta pao je za pet odsto, a broj smrtnih slučajeva je smanjen za osam odsto. Kovid, ipak, još može da iznenadi, pa je tako u Austriji u poslednja 24 sata oboren rekord sa 47.795 novozaraženih i 42 preminulih.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".