On je za Tanjug rekao da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, a nemaju nikakve simptome kovida-19.

- Treba razlikovati karantin od izolacije. Izolacija mora da ostane pogotovo za ona lica koja imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze", rekao je doktor Tiodorović i istakao da se mere ne smeju u potpunosti ukidati, kao što je to učinjeno u nekim zemljama u kojima je nakon toga došlo do porasta broja novoinficiranih.

On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija, iako se u Srbiji smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 koji sada iznosi oko 20 odsto od broja testiranih.

- Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starija lica i hronični bolesnici i to bez obzira na uzrast - upozorio je epidemiolog i naglasio da je omirkon soj slabiji od prethodnih varijanti korona virusa, ali je podjednako opasan za starije osobe i za one koji boluju od hroničnih oboljenja.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".