Он је за Танјуг рекао да ће медицински део кризног штаба тражити да се укине карантин за оне који су били у контакту са инфицираном особом, а немају никакве симптоме ковида-19.

- Треба разликовати карантин од изолације. Изолација мора да остане поготово за она лица која имају симптоме болести јер се на тај начин смањује могућност ширења заразе", рекао је доктор Тиодоровић и истакао да се мере не смеју у потпуности укидати, као што је то учињено у неким земљама у којима је након тога дошло до пораста броја новоинфицираних.

Он је предочио да неке друге мере морају остати на снази, као што су нпр. обавезно ношење маски у јавном превозу и на јавним местима, држање прописане дистанце у затвореном простору и обавезна дезинфекција, иако се у Србији смањује број нових случајева ковида-19 који сада износи око 20 одсто од броја тестираних.

- Вакцинација је једна од мера која се мора и даље примењивати, посебно када је реч о здравствено осетљивијим и угроженим деловима популације, као што су старија лица и хронични болесници и то без обзира на узраст - упозорио је епидемиолог и нагласио да је омиркон сој слабији од претходних варијанти корона вируса, али је подједнако опасан за старије особе и за оне који болују од хроничних обољења.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".