Na administrativnom prelazu Merdare je gužva zbog zamene registarskih tablica privremenim. Privremene vlasti u Prištini su od ponedeljka počele da na administrativnim prelazima registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Na sever Kosova i Metohije su poslali specijalne jedinice policije ROSU.

Srbi sa severa KiM su uznemireni blokirali puteve ka administrativnim prelazima. Miran protest Srba i dalje traje, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Prevoz putnika funkcioniše, autobusi dovode putnike do prelaza, nakon toga putnici pešače 800 metara do blokade, gde ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Foto: Novosti

 

Juče je na administrativnom prelazu Jarinje, tokom smene specijalnih pripadnika policijske jedinice ROSU, primećeno da oni nose oznake tzv. ''Vojske Kosova''. Prema sporazumu iz 2013. oružanim snagama je zabranjen ulazak na sever Kosova i Metohije.