На административном прелазу Мердаре је гужва због замене регистарских таблица привременим. Привремене власти у Приштини су од понедељка почеле да на административним прелазима регистарске таблице замењују привременим, на које је такса пет евра. На север Косова и Метохије су послали специјалне јединице полиције РОСУ.

Срби са севера КиМ су узнемирени блокирали путеве ка административним прелазима. Миран протест Срба и даље траје, као и блокада пута Рашка - Косовска Митровица и Рибариће - Зубин Поток.

Превоз путника функционише, аутобуси доводе путнике до прелаза, након тога путници пешаче 800 метара до блокаде, где их преузимају други аутобуси или аутомобили.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче, након седнице Савета за националну безбедност, да Београд од Приштине тражи да хитно повуче јединице са севера Косова и Метохије, а од Европске уније одговор на питање када ће бити формирана Заједница српских општина.

Фото: Новости

 

Јуче је на административном прелазу Јариње, током смене специјалних припадника полицијске јединице РОСУ, примећено да они носе ознаке тзв. ''Војске Косова''. Према споразуму из 2013. оружаним снагама је забрањен улазак на север Косова и Метохије.