- Iznenađen sam. Mislio sam da pregovara kada je poslao svoje trupe na granicu. Mislio sam da pregovara - rekao je Tramp za Vašington egzaminer. 

- Mislio sam da je to žestok, ali pametan način pregovaranja.

Tramp, koji je naizgled razvio blisku radnu komunikaciju sa Moskvom tokom svoje administracije, rekao je da se Putin "veoma promenio" otkako su oni poslednji put razgovarali.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Mislio sam da će napraviti dobar posao kao što svi drugi čine sa Sjedinjenim Državama i drugim ljudima sa kojima imaju običaj da imaju posla. Znate, kao i svaki trgovinski sporazum. Nikada nismo napravili dobar trgovinski sporazum dok ja nisam došao - rekao je Tramp.

- A onda je ovo krenulo, i mislim da se promenio. Mislim da se promenio. To je veoma tužna stvar za svet. Veoma se promenio.

Bivši američki predsednik poslednjih dana nalazi se na ozbiljnom udaru kritika američke javnosti zbog svojih pređašnjih odnosa sa Putinom i činjenice da nije direktno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Trampove kolege republikanci, uključujući bivšeg potpredsednika Majka Pensa i bivšeg savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena, javno su osudili lidera Kremlja i rekli da neće imati toleranciju prema Putinovim simpatizerima u njihovoj stranci.

Slično, aktuelni predsednik DŽo Bajden nazvao je Putina "tiraninom" i na njegovu "invaziju" odgovorio diplomatskim i ekonomskim sankcijama.

U utorak je američki Senat jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je redak jedinstveni stav u duboko podeljenom Kongresu.

Tramp je u utorak odbacio tvrdnju da je blag prema ruskom lideru i tvrdi da Moskva nikada ne bi napala Ukrajinu da je on i dalje na vlasti.

- Bio sam veoma, veoma strog prema Putinu... Istovremeno sam se odlično slagao s njim. Ali sa većinom [svetskih lidera] sam se veoma dobro slagao - rekao je on.

Bivši predsednik milijarder je takođe tvrdi da se često suprotstavljao Putinovim planovima dok je bio na funkciji.

- Kada bolje razmislite, ko je bio strožiji prema Rusiji od mene? - rekao je on.

- Bio sam veoma kritičan prema Putinu sa stanovišta gasovoda, sa stanovišta prikupljanja milijardi i milijardi dolara u NATO za zaštitu, pre svega, Evrope od Rusije. Niko drugi to nije uradio.

(Kurir.rs)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".