- Blinken je istakao ključnu ulogu Hrvatske u obezbeđivanju evropske budućnosti celog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Takođe je pozdravio Strateški dijalog između SAD i Hrvatske 17. marta, koji će okupiti međuagencijske timove na visokom nivou kako bi razmotrili zajedničke napore za unapređenje zajedničkih prioriteta - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Foto: AP

 

 

Plenković je u ponedeljak uveče na svom tviter nalogu objavio da mu je Blinken u razgovoru “izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu” kao i premnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.

Bespilotna letilica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

 

 

Plenković je na Tviteru takođe napisao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbeglica.

Uz to, “potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam podršku SAD da se postigne dogovor i obezbedi ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda”, dodao je Plenković.

Foto: Profimedia

 

U saopštenju Stejt departmenta, koje je potpisao portparol Ned Prajs, Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovo potvrdio podršu SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Državni sekretar je izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijeru Plenkoviću i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje bezbednosne pomoći i prihvat izbeglica, kao i za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u - navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".