- Milijarde ljudi imaju višak kilograma, milioni su gladni, jedna trećina hrane se baca, a način na koji svet proizvodi, prerađuje i konzumira hranu stvara trećinu emisije gasova sa efektom staklene bašte - izjavio je danas na prvom globalnom samitu o budućnosti hrane generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Cilj samita je postizanje napretka vezanog za 17 ciljeva održivog razvoja, koje su UN 2015. sačinile kao opsežnu listu zadataka, uključujući okončanje gladi i siromaštva, postizanje rodne ravnopravnosti i preduzimanje akcija na klimatskim promenama, preneo je Rojters.

Foto:Tanjug/AP

 

Gutereš je na samitu koji je održan virtuelno zbog pandemije korona virusa, na marginama godišnje skupštine UN na visokom nivou, rekao da sistemi hrane treba da podržavaju zdravlje i dobrobit svih ljudi, štite planetu i podržavaju prosperitet.

- I moramo ponovo razmisliti o tome kako vidimo i vrednujemo hranu - ne samo kao robu kojom se trguje, već kao pravo koje deli svaka osoba - dodao je Gutereš.

Nakon što je bila gotovo nepromenjena pet godina, svetska glad i neuhranjenost porasli su prošle godine za oko 118 miliona ljudi na 768 miliona, pri čemu je najveći porast verovatno uzrokovan pandemijom, navedeno je u izveštaju UN.