- Милијарде људи имају вишак килограма, милиони су гладни, једна трећина хране се баца, а начин на који свет производи, прерађује и конзумира храну ствара трећину емисије гасова са ефектом стаклене баште - изјавио је данас на првом глобалном самиту о будућности хране генерални секретар УН Антонио Гутереш.
Циљ самита је постизање напретка везаног за 17 циљева одрживог развоја, које су УН 2015. сачиниле као опсежну листу задатака, укључујући окончање глади и сиромаштва, постизање родне равноправности и предузимање акција на климатским променама, пренео је Ројтерс.
Гутереш је на самиту који је одржан виртуелно због пандемије корона вируса, на маргинама годишње скупштине УН на високом нивоу, рекао да системи хране треба да подржавају здравље и добробит свих људи, штите планету и подржавају просперитет.
- И морамо поново размислити о томе како видимо и вреднујемо храну - не само као робу којом се тргује, већ као право које дели свака особа - додао је Гутереш.
Након што је била готово непромењена пет година, светска глад и неухрањеност порасли су прошле године за око 118 милиона људи на 768 милиона, при чему је највећи пораст вероватно узрокован пандемијом, наведено је у извештају УН.