DŽonson je rekao da je imati posla sa Putinom kao sa "krokodilom koji vam drži nogu u čeljustima" i dodao da je od ključnog značaja da Zapad nastavi sa naoružavanjem Ukrajine. Premijer je to rekao na putu za Indiju, gde će pokušati da podstakne svog kolegu Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini. Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom.

Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njenu naftu, bila je suzdržana na glasanju u Ujedinjenim nacijama kada je osuđena ruska invazija i nije uvela sankcije Moskvi.

- Vrlo je teško videti kako Ukrajinci sada mogu da pregovaju sa Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobrih namera - rekao je DŽohnson novinarima.

Foto: Profimedia

 

 

- NJegova je strategija, očito je, pokušati zgrabiti što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora.

DŽonson je rekao da su se svetski čelnici, uključujući američkog predsednika DŽoa Bajdena, saglasili u ovonedeljnom razgovoru da će nastaviti da snabdevaju ​​Ukrajinu oružjem, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinski istok.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine u gradu Buči u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

Rusija je zauzela prvi grad na istoku Ukrajine u sklopu novog ovonedeljnog napada koji su ukrajinski zvaničnici opisali kao bitku za Donbas. DŽonson je rekao da mu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je uveren da će potisnuti ruske snage iz istočne regije Donbasa, ali da je malo verovatno da će njegove snage ponovno zauzeti Krim, koji je Rusija zauzela pre osam godina.

Foto: AP/Mikhail Klimentyev

 

 

- Gledište predsednika Ukrajine, ako sam ga dobro razumio, puno razgovaram s njim, je da bi on zapravo želeo da se ruske snage proteraju sa svojih postojećih položaja u Donjecku i Lugansku. To je prilično maksimalistički stav, ali na Krimu nisu toliko maksimalistički - rekao je.

- Putin je jasno dao do znanja da želi da zauzme više ukrajinske teritorije i mogao bi da pokrene ponovni napad na glavni grad zemlje, Kijev. Kako možete da pregovarate sa krokodilom kada vam je noga u njegovim zubima? To je poteškoća s kojom se Ukrajinci suočavaju. Moramo samo da nastavimo sa strategijom, da nastavimo da ih snabdevamo ​​oružjem - rekao je DŽonson.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".