Џонсон је рекао да је имати посла са Путином као са "крокодилом који вам држи ногу у чељустима" и додао да је од кључног значаја да Запад настави са наоружавањем Украјине. Премијер је то рекао на путу за Индију, где ће покушати да подстакне свог колегу Нарендру Модија да прекине своју неутралност према рату у Украјини. Умањио је очекивања да ће Индија прекинути своје дугогодишње везе с Русијом.

Индија, која је највећи купац руског оружја и увози њену нафту, била је суздржана на гласању у Уједињеним нацијама када је осуђена руска инвазија и није увела санкције Москви.

- Врло је тешко видети како Украјинци сада могу да преговају са Путином с обзиром на његов очити недостатак добрих намера - рекао је Џохнсон новинарима.

Фото: Профимедиа

 

 

- Његова је стратегија, очито је, покушати зграбити што више Украјине и можда имати позицију моћи у некој врсти преговора.

Џонсон је рекао да су се светски челници, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, сагласили у овонедељном разговору да ће наставити да снабдевају ​​Украјину оружјем, јер је Русија интензивирала своје нападе на украјински исток.

Украјина и Русија нису водиле мировне преговоре лицем у лице од 29. марта, а атмосфера се погоршала због украјинских оптужби да су руске снаге починиле злочине у граду Бучи у близини Кијева. Москва је одбацила те тврдње.

Русија је заузела први град на истоку Украјине у склопу новог овонедељног напада који су украјински званичници описали као битку за Донбас. Џонсон је рекао да му је украјински председник Владимир Зеленски рекао да је уверен да ће потиснути руске снаге из источне регије Донбаса, али да је мало вероватно да ће његове снаге поновно заузети Крим, који је Русија заузела пре осам година.

Фото: АП/Mikhail Klimentyev

 

 

- Гледиште председника Украјине, ако сам га добро разумио, пуно разговарам с њим, је да би он заправо желео да се руске снаге протерају са својих постојећих положаја у Доњецку и Луганску. То је прилично максималистички став, али на Криму нису толико максималистички - рекао је.

- Путин је јасно дао до знања да жели да заузме више украјинске територије и могао би да покрене поновни напад на главни град земље, Кијев. Како можете да преговарате са крокодилом када вам је нога у његовим зубима? То је потешкоћа с којом се Украјинци суочавају. Морамо само да наставимо са стратегијом, да наставимо да их снабдевамо ​​оружјем - рекао је Џонсон.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".