Govori se da je MMA borilački sport 21.veka. Međutim, zađemo li u istorijske arhive starih Grka, saznaćemo da je na 33.olimpijskim igrama predstavljen sport koji se takođe nazivao sveborilačkim. U pitanju je pankration.

ŠTA PREDSTAVLJA PANKRATION

Reč "pankration" se može prevesti kao "potpuna pobeda", a vodi poreklo od dveju starogrčkih reči - pan (što znači "sve") i kratos (što znači "snaga, moć, borba"). Bio je omiljeni sport antičke publike i posebna grupa sportova koju je obuhvatao pankration bila je rezvervisana samo za one najjače i najizdržljivije borce antičkog sveta. Vojnici obučeni veštinama pankrationa bili su veoma
cenjeni u čuvenim makedonskim falangama, jer im je Aleksandar Veliki dao prioritet pri regrutovanju svoje vojske.

Foto: Vikipedija

 

PANKRATION U MITOLOGIJI

Mnoge mitološke ličnosti nazivane su pankratistima. Na tom spisku se nalazi Tezej, osnivač Atine, koji je navodno ovu tehniku koristio kako bi savladao minotaura. Takođe su pripovedali da je Herkul pobedio na takmičenju u pankrationu koje se održavalo u Olimpiji, kao i na drugom događaju koji su priredili Argonauti, junaci koji su bili u potrazi za zlatnim runom. Navodi se da je Herkul razrešio 12 nemogućih zadataka koristeći borilačke veštine pankrationa. Na mnogim grčkim vazama oslikana je predstava heroja koji pobeđuje Nemejskog lava (što predstavlja jedan od 12 Herkulovih zadataka) koristeći zahvat za koji se veruje da je deo borbenih metoda pankrationa.

Foto: Profimedia

 

SLIČNOST SA DANAŠNJIM MMA SPORTOM

Neke od tehnika koje su takmičari antičkog pankrationa koristili bile su istovetne onima koje se primenjuju u modernom MMA sportu. Udarce su zadavali laktovima, kolenima, zatim su tu bili niski udarci, usmereni na noge protivnika, i zahvati kojim su protivnike obarali na zemlju. Bilo im je dozvoljeno da udaraju ili šutiraju protivnike "ispod pojasa", što, sa druge strane, zabranjuju pravila MMA. Samo su ugrizi i udaranje u oči bili zabranjeni. Umesto oktagona, kao što je to u MMA, borci su odmeravali snage na peščanoj podlozi. Rezultat je bilo krvavo, brutalno takmičenje, koje nije testiralo samo borilačke veštine sportiste, nego i njegovu sposobnost da podnese bol.

Astronomske plate današnjih sportista ne mogu se uporediti sa onim što su zarađivali takmičari u antičko doba, iako su i oni imali priliku da osvoje određene nagrade. Na Panateneji, igrama održanim u čast grada Atine i njene zaštitnice, boginje Atine, pobednik pešačke trke je dobio 200 velikih, ukrašenih posuda, napunjenih maslinovim uljem.

(Nacionalna geografija)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".