Говори се да је ММА борилачки спорт 21.века. Међутим, зађемо ли у историјске архиве старих Грка, сазнаћемо да је на 33.олимпијским играма представљен спорт који се такође називао свеборилачким. У питању је панкратион.

ШТА ПРЕДСТАВЉА ПАНКРАТИОН

Реч "панкратион" се може превести као "потпуна победа", а води порекло од двеју старогрчких речи - пан (што значи "све") и кратос (што значи "снага, моћ, борба"). Био је омиљени спорт античке публике и посебна група спортова коју је обухватао панкратион била је резвервисана само за оне најјаче и најиздржљивије борце античког света. Војници обучени вештинама панкратиона били су веома
цењени у чувеним македонским фалангама, јер им је Александар Велики дао приоритет при регрутовању своје војске.

Фото: Википедија

 

ПАНКРАТИОН У МИТОЛОГИЈИ

Многе митолошке личности називане су панкратистима. На том списку се налази Тезеј, оснивач Атине, који је наводно ову технику користио како би савладао минотаура. Такође су приповедали да је Херкул победио на такмичењу у панкратиону које се одржавало у Олимпији, као и на другом догађају који су приредили Аргонаути, јунаци који су били у потрази за златним руном. Наводи се да је Херкул разрешио 12 немогућих задатака користећи борилачке вештине панкратиона. На многим грчким вазама осликана је представа хероја који побеђује Немејског лава (што представља један од 12 Херкулових задатака) користећи захват за који се верује да је део борбених метода панкратиона.

Фото: Профимедиа

 

СЛИЧНОСТ СА ДАНАШЊИМ ММА СПОРТОМ

Неке од техника које су такмичари античког панкратиона користили биле су истоветне онима које се примењују у модерном ММА спорту. Ударце су задавали лактовима, коленима, затим су ту били ниски ударци, усмерени на ноге противника, и захвати којим су противнике обарали на земљу. Било им је дозвољено да ударају или шутирају противнике "испод појаса", што, са друге стране, забрањују правила ММА. Само су угризи и ударање у очи били забрањени. Уместо октагона, као што је то у ММА, борци су одмеравали снаге на пешчаној подлози. Резултат је било крваво, брутално такмичење, које није тестирало само борилачке вештине спортисте, него и његову способност да поднесе бол.

Астрономске плате данашњих спортиста не могу се упоредити са оним што су зарађивали такмичари у античко доба, иако су и они имали прилику да освоје одређене награде. На Панатенеји, играма одржаним у част града Атине и њене заштитнице, богиње Атине, победник пешачке трке је добио 200 великих, украшених посуда, напуњених маслиновим уљем.

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".