Poznatu glumicu Oliveru Marković pamtimo po velikim ulogama, kao i po braku sa Radetom Markovićem. Mnogi ne znaju kako su se upoznali i započeli svoju ljubavnu priču. Isto  tako, malo ljudi zna da je Olivera imala i drugi brak sa kolegom Dušanom Bulajićem sa kojim je ostala u braku nekoliko decenija. 

Foto: jutube/printskrin

 

U najtežim vremenima, koja su zadesila Srbiju u tom periodu rata u Beogradu 1944. godine. Olivera je svoju prvu veliku ljubav upoznala kao tinejdžerka kada se na Kolarčevom univerzitetu okupila kreativna omladina sa željom da stvara pozorišne predstave. Jednog dana je na audiciju došao Rade Marković koji je, prema sopstevnom svedočenju, loše odigrao deo iz Nušićevog "Sumnjivog lica", ali bio primljen.

Iste godine su se sastajali u holu petosobnog stana na Terazijama broj 12, gde ih je podučavao jevrejski reditelj drame i opere, Erih Helc. U planu je bilo da pripreme nekoliko predstava koje će odigrati posle oslobođenja, ali jnažalost se to nije dogodilo jer je Kolarac bio u centriu dešavanja. Probe su bile zakazane za sledeći dan u devet sati ujutru u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu.  

Foto: jutube/printskrin

 

Tog kobnog jutra svi su već stigli na vreme svi osim mladog zaljubljenog para. Sudbina je odredila da se Rade i Olivera veče pre toga dogovore da se nađu na Južnom bulevaru rano ujutru, a potom zajedno upute na zakazano mesto. Rade je stigao prvi u trenutku kada su se nad Beogradom oglasile sirene i počelo žestoko bombardovanje. Čekao je dugo Oliveru koja se na sreću nije pojavila na tom susretu, a potom je tužan sam krenuo na probu. Stigavši do vile, imao je šta i da vidi. Vila u kojoj je trebala da se rodi predstava i postane centar umetnosti je bila razorena, a 40 umetnika koji su doši na vreme su poginuli.   

Apsolventkinja istorije umetnosti Olivera Đorđević ubrzo je postala gospođa Marković. Udala se za nesuđenog studenta tehnike, Radeta Markovića. Oliverin i Radetov život se promenio kada su 1946. godine dobili sina, Gorana Markovića.

Posle oslobođenja, preživeo deo ove amaterske družine odlučio je da osnuje Beogradsko dramsko pozorište, a Rade i Olivera su pedesetih godina prošlog veka poneli titulu najlepšeg para teatra na Crvenom krstu u Beogradu. O njima govorilo i kao o umetnicima koji su našoj publici doneli jedan potpuno novi scenski izražaj koji je širom otvorio vrata našeg savremenog pozorišnog stvaralaštva.

Glumački par Marković kod nas je doživeo slavu o kojoj malo ko može i da sanja. Međutim,nisu bili spremni za novi talas novinarskog svetskog trenda, za razliku od naših novinara koji su prihvatili trač rubriku. Kako su bili u centru pažnje medija, glumački par se razišao sedamdesetih godina mirnim putem. 

Foto: jutube/printskrin

 

Olivera se nakon razvoda upustila  u vezu sa kolegom Dušanom Bulajićem, ne mareći da će se ova ljubav pretočiti u novi brak koji će protkan nežnim emocijama trajati više od trideset godina. Olivera je bila dugogodišnji partner Radetu na sceni, dok je Dušanu bila životni. Razmišljajući o svom emotivnom životu, Olivera je često u šali znala da kaže da joj se čini da se udala čim se rodila i da se zapravo ne seća perioda svog života u kome nije bila u braku.

Dušan Bulajić je bio veliki umetnik, ali nije voleo slavu ni da bude u žiži javnosti.  Olivera i Dušan su decijnije proveli kao članovi Narodnog pozorišta u Beogradu, a svoj privatan život su čuvali od medija, tako da većina nije ni znala da su Olivera i Dušan u braku. Do kraja života su je povezivali sa bardom našeg teatra, Radetom Markovićem. 

(Alo) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".