- Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da su Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su pretili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika. Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin u ukrajinskoj vojsci - tvrdi Tabak.

- To je ona njihova poruka da neće poštovati Ženevsku konvenciju. I sudiće im kao masovnim ubicama. Sudiće im prema svemu samo ne prema normalnom ratnom pravu - kaže vojni analitičar i dodaje da se iz snimka koji je objavila RT ne može se puno toga zaključiti.

Foto: printskrin Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg/Profimedia/Vikipedija

 

 

- Ne bi bilo nemoguće da su ga već nedeljama ispitivali i da je ovo zapravo snimak tog čoveka o kojem se nedeljama pričalo na terenu. To ne možemo da znamo i treba sa rezervom uzeti sve što takav zarobljenik priča u kameru svog neprijatelja - objašnjava Tabak.

- Činjenica je da je većina dobrovoljaca koji su iz Hrvatske zapravo otišli u redove te sad pukovnije AZOV. Ta vojska se razdvojila i jedan deo je ostao oko 100 kilometara od Marijupolja na istočnom frontu - rekao je vojni analitičar.

 

On se osvrnuo se i na to hoće li hrvatsko uskraćivanje leta proteranim diplomatima otežati poziciju zarobljenog Hrvata.

- Hrvatska je jedna od retkih država u Evropi koja je toliko rigorozno zabranjivala što im je napravilo određene logističke probleme - istakao je Tabak i dodao da je najveći hrvatski nacionalni problem neusklađenost spoljne politike.

- Čas smo si jako ljubazni i citiramo poeziju s ruskim zvaničnicima, a onda napravimo takav tehnički gest pa onda očekujemo kada je u pitanju zarobljenik da ćemo normalno razgovarati. To je to klackanje u našoj politici - tvrdi Tabak.

Govoreći o situaciji uoči Dana pobede, slaže se da bi pobeda u Marijupolju bila vrlo važna Rusima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".