- Чињеница је да у Украјини има доста страних добровољаца, али и чињеница је да су Руси били јако огорчени с тим те да су претили да свим таквим заробљеницима неће признати статус ратних заробљеника. Они такве добровољце сматрају плаћеницима и странцима те се не обазиру јесу ли они имали икакав чин у украјинској војсци - тврди Табак.

- То је она њихова порука да неће поштовати Женевску конвенцију. И судиће им као масовним убицама. Судиће им према свему само не према нормалном ратном праву - каже војни аналитичар и додаје да се из снимка који је објавила РТ не може се пуно тога закључити.

Фото: принтскрин Фејсбук/Vjekoslav Prebeg/Профимедиа/Википедија

 

 

- Не би било немогуће да су га већ недељама испитивали и да је ово заправо снимак тог човека о којем се недељама причало на терену. То не можемо да знамо и треба са резервом узети све што такав заробљеник прича у камеру свог непријатеља - објашњава Табак.

- Чињеница је да је већина добровољаца који су из Хрватске заправо отишли у редове те сад пуковније АЗОВ. Та војска се раздвојила и један део је остао око 100 километара од Маријупоља на источном фронту - рекао је војни аналитичар.

 

Он се осврнуо се и на то хоће ли хрватско ускраћивање лета протераним дипломатима отежати позицију заробљеног Хрвата.

- Хрватска је једна од ретких држава у Европи која је толико ригорозно забрањивала што им је направило одређене логистичке проблеме - истакао је Табак и додао да је највећи хрватски национални проблем неусклађеност спољне политике.

- Час смо си јако љубазни и цитирамо поезију с руским званичницима, а онда направимо такав технички гест па онда очекујемо када је у питању заробљеник да ћемо нормално разговарати. То је то клацкање у нашој политици - тврди Табак.

Говорећи о ситуацији уочи Дана победе, слаже се да би победа у Маријупољу била врло важна Русима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".