Može se, predložio je Kovačević, zatražiti i pomoć bivšeg ruskog ambasadora, koji, pak, o konkretnom slučaju ne zna ništa.

- Pokušaću da saznam kakvo je stanje. Ali prvo je potreban službeni kontakt vaše ambasade sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova. Obećavam da ću stupiti u kontakt sa ministarstvom i pokušati da pomognem da se dođe do rešenja - rekao je za RTL Anvar Azimov, bivši ruski ambasador u Hrvatskoj.

Foto: Russia Today printskrin

 

 

Zarobljeni Hrvat ukrajinskim snagama pridružio se još 2020. godine. Kaže da bi dobio državljanstvo, jer se u Ukrajini zaljubio. S borcima Azova, tvrdi, nije imao dodira. NJegovi prijatelji kojima je savetovano da javno ne govore, svi odreda kažu da nije reč ni o kakvom neonacisti.

- Nikakav primitivac, niti agresivac, dapače jednostavna osoba - rekli su njegovi prijatelji.

Još na početku napada na Ukrajinu, Rusi su upravo Hrvate prve pominjali kao ukrajinske plaćenike, njih oko 200 i zbog toga su pokušali da uruče i protestnu notu hrvatskom vojnom atašeu u Moskvi, koji je to odbio. Stav Vlade je premijer više puta ponovio.

Foto: Profimedia

 

 

- Svaki odlazak u Ukrajinu u ovim okolnostima je akt pojedinaca i idu tamo na ličnu odgovornost - rekao je premijer krajem februara.

Jedino što sada preostaje hrvatskoj strani, u slučaju Vjekoslava Prebega, jeste diplomatska akcija, bilo javna ili tajna. I to nakon što su ruske diplomate proterane iz Zagreba, a što je Moskvu najviše uvredilo nije im dozvoljen ni dolazak humanitarnog leta po njih, piše Net.hr.

- Sad se pokazuje koliko je loša bila preterana revnost Republike Hrvatske u proterivanju ruskih diplomata i prenaglašenog iskazivanja neprijateljstva prema Ruskoj Federaciji, premda je to zaslužila. I sada Hrvatska zavisi od dobre volje ruske strane - tvrdi Kovačević.

- Moj savet Hrvatima je, nemojte se uplitati, posebno dobrovoljci, u ovaj rat - rekao je bivši ruski ambasador Anvar Azimov.

Nije poznato koliko se Hrvata bori u Ukrajini, i da li ih ima još u Marijupolju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".