Od prvog aprila počeli su prijemi dece koja boluju od tuberkuloze.


Iako se već dugo smatra da je ta bolest iskorenjena među školskom decom, to nažalost još nije stvar prošlosti.

Trenutno je na lečenju šestoro dece, a do pre nekoliko dana bilo ih je devetoro.

- Mi smo od 1. aprila izašli iz kovid sistema, ali ne potpuno, još uvek imamo jedan deo određen za naše male kovid pacijente. Počeli smo da primamo nekovid pacijente, kao i decu koja su obolela od tuberkuloze. U našoj bolnici ovo odeljenje postoji dugi niz godina. Do pre nekoliko dana bilo je devetoro dece na lečenju, dok je ovog jutra šestoro dece obolelo od tuberkuloze - kaže za Tanjug načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Olivera Ostojić.

Ona je napomenula da na ovom odeljenju deca leže često dosta dugo.

- Najpre zbog kontakta sa roditeljima koji imaju tuberkulozu, leže deca koja imaju simptome - par nedelja kašlju, javljaju se simptomi povišene temperature, noćno znojenje, gubitak u težini, kao i simptomi koji su vezani za respiratorni sistem, ali to može biti i tuberkuloza kostiju, bubrega, moždanih ovojnica, s tim da je to kod dece ređe. Najčešće je viđen plućni oblik tuberkuloze”, rekla je Ostojić.

Kaže da je naveći broj dece vakcinisan.

- U najvećem broju slučajeva primaju vakcinu po rođenju ili do prve godine BSŽ vakcinu. Međutim pet odsto populacije oboli bez obzira na vakcinaciju, a u kasnijem delu života još pet posto može da oboli zbog nekog oštećenja imunog sistema - rekla je Ostojić.

Prema njenim rečima, kada se postavi dijagnoza u zavisnosti od toga da li je to simptomatska tuberkuloza ili dokazani kontakt koji dobija profilaksu do šest meseci se leče.

- S tim što prve dve do četiri nedelje nekada i duže moraju biti u bolničkim uslovima da bi se ispratila terapija neophodno je kontinuirano uzimanje terapije i sprovođenje laboratorijskih analiza na mesečnom ili dvonedeljnom nivou da bi se pratili efekti lekova. Najčešće to budu školska deca ili adolescenti, ali različiti su uzrasta, nekada od 1,2 ili tri godine života jer su bili u kontaktu sa obolelim roditeljima - rekla je Ostojić.

Ona je ukazala da mališani sve vreme imaju nastavu, vode se školski dnevnici i ništa ne ispuštaju zahvaljujući nastavnicima iz Specijalne škole "Dragan Hercog" koji dolaze u bolnicu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".