Zajeganović je za Tanjug rekla da je optimalan obuhvat vakcinama oko 95 posto i ukazala da je to izuzetno važno zbog morbila, koje se intenzivno prenose.


- Obuhvat je pao, zavisno od toga koja je vakcina u pitanju, na 80, 75 ili 85 odsto - rekla je Zajeganović, koja je istakla i da redovna imunizacija u Srbiji nikad nije prekidana.

Na pitanje da li nam preti epidemija malih boginja, ona je rekla da smanjenje obuhvata jedan od važnih preduslova koji može da dovede do pandemije, ali je naglasila da nije vreme za paniku, nego za akciju.

- Moramo da reagujemo svi, pre svega zdravstveni sistem - poručila je Zajeganović.

Ona je dodala da su vrata Domova zdravlja širom otvorena svim roditeljima čija su deca propustila vakcinaciju.

Zajeganović je rekla da se može očekivati intenziviranje respiratornih infekcija na jesen i da je zato ovo idealan period da se intenzivira vakcinacija i nadoknadi propušteno u perthodne dve godine.

Ona je navela da deca u prvim godinama života dobijaju 11 različitih vakcina, koje su pojedinačne ili komboinovane, a koje su uticale na to da se na globalnom nivou smanji smrtnost, ali i komplikacije koje su ove bolesti izazivale.

Ukazala je i da je u Ukrajini od septembra 2021. godine prisutna epidemija poliomijelitisa i da je sada, za razliku od vremena pre krize, povećan rizik od prenosa.

Zajeganović je upozorila i da postoji opasnost od toga da se ta epidemija prelije u zemlje koje imaju mali obuhvat vakcinacijom.

- Vakcina pruža 99 odsto zaštitu od polija, a zemlje kao što su Rumunija, Bugarska i Moldavija imaju manji obuhvat, i za njih je veći problem da dođe do prelivanja - rekla je Zajeginović i pozvala roditelje da vakcinišu decu u ovom periodu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".