- Visoki predstavnik je primetio da EU i Kina moraju da nastave intenzivan rad u brojnim važnim oblastima iako su neslaganja još uvek prisutna - navodi se u saopštenju iz EU i dodaje da je Borelj naglasio inkluzivni i kooperativni karakter evropske indo-pacifičke strategije - prenosi Rojters.


Kineski ministar inostranih poslova Vang rekao je da obe strane moraju nastaviti trend povećanog angažovanja u nastojanju da ojačaju političko poverenje i da upravljaju međusobnim razlikama, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva spoljnih poslova Kine.

Ovakve blaže izjave političkih zvaničnika EU dolaze u trenutku zahladnelih odnosa Kine sa Zapadom, obzirom da su 
u SAD postigle novi bezbednosni sporazum (AUKUS) sa Velikom Britanijom i Australijom, a za koji se smatra da je osmišljen da se suprotstavi rastućem kineskom uticaju na Pacifiku. Kineski politički vrh kritikuje sporazum i naglašava da se pomenute države vode hladnoratovski mentalitet u donošenju geopolitičkih odluka. 

Međutim, kritičari veruju da je sporazum podrio šire napore američkog predsednika DŽozefa Bajdena da okupi saveznike poput Francuske nakon što je Australija odustala od ugovora o kupovini francuskih podmornicama, najavila kupovinu američkih i ižvala ogorčenje u Parizu.

Prema rečima Boreljevog portparola, visoki predstavnik EU je pozdravio najnoviji pokušaj popravljanja transatlantskih veza i zajedničku izjavu Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojoj su se složili da razgovaraju o obnovi poverenja nakon spora oko podmornica.