- Високи представник је приметио да ЕУ и Кина морају да наставе интензиван рад у бројним важним областима иако су неслагања још увек присутна - наводи се у саопштењу из ЕУ и додаје да је Борељ нагласио инклузивни и кооперативни карактер европске индо-пацифичке стратегијe - преноси Ројтерс.


Кинески министар иностраних послова Ванг рекао је да обе стране морају наставити тренд повећаног ангажовања у настојању да ојачају политичко поверење и да управљају међусобним разликама, наводи се у саопштењу објављеном на веб страници министарства спољних послова Кине.

Овакве блаже изјаве политичких званичника ЕУ долазе у тренутку захладнелих односа Кине са Западом, обзиром да су 
у САД постигле нови безбедносни споразум (АУКУС) са Великом Британијом и Аустралијом, а за који се сматра да је осмишљен да се супротстави растућем кинеском утицају на Пацифику. Кинески политички врх критикује споразум и наглашава да се поменуте државе воде хладноратовски менталитет у доношењу геополитичких одлука. 

Међутим, критичари верују да је споразум подрио шире напоре америчког председника Џозефа Бајдена да окупи савезнике попут Француске након што је Аустралија одустала од уговора о куповини француских подморницама, најавила куповину америчких и ижвала огорчење у Паризу.

Према речима Борељевог портпарола, високи представник ЕУ је поздравио најновији покушај поправљања трансатлантских веза и заједничку изјаву Бајдена и француског председника Емануела Макрона у којој су се сложили да разговарају о обнови поверења након спора око подморница.